N House

3
2
1
7
6
5
8
9
22
21
10
12
14
13
16
15
18
20
23
4
25
26
24
N House Plan 1
LOCATION Ho Chi Minh City, Vietnam
STATUS Completed – 2016
SITE AREA 73m2
CONTRACTOR Quoc Hung Co. Ltd
HTC Window
STRUCTURAL ENGINEER Quoc Hung Co. Ltd – Tran Dinh Hai
DESIGN TEAM Nguyen Duc Bao Toan
Ho Huy Phong
Do Tran Mai Anh

The N House, a four-story tube house with a basement, is tucked away in a narrow alleyway of Ho Chi Minh City, benefiting from its unique positioning, with three open sides.

In addressing the challenges of sunlight and high temperatures in this tropical locale, we implemented a sunshade layer using a system of wooden louvers and extended balconies. These elements create a buffer zone to regulate indoor temperature and provide gentle lighting to the space. The wooden louvers facade and light gray concrete material of the walls simultaneously mitigate the impact of heat radiation and glare reflection onto neighboring houses in the alleyway.

The living room, dining area, and kitchen are situated on the second floor, spacious and outward-facing. The elevation transition between the living room and dining area also incorporates an additional volume, raising the ceiling height of the living room. The steps in the elevation transition can also serve as seating for family gatherings and social events.